Fiberplader bliver brugt til mange forskellige ting. En af de mest kendte fiberplader er MDF-pladen, der blandt andet bruges i møbelindustrien, til lofter, til vægge og som underlag i gulv. Det er blot nogle af de steder, hvor der ofte bliver brugt fiberplader. Her i artiklen gennemgår vi mere konkret, hvad en fiberplade er, samt hvad den nærmere bestemt kan bruges til. Da MDF plader er en af de mest populære fiberplader, kommer vi også kort ind på den i bunden af artiklen.

Hvad er en fiberplade?

En fiberplade/MDF plade er en plade, som er lavet af træfibre, som så er limet sammen. Træfiberen er som regel kommet i overskud. Træfibrene består af lange celler, der har tykke vægge. For at gøre træet stærkere og mere holdbart går der tykke vægge inde i træet.

Når fiberplader skal laves, bliver de først malet og dampet. Dette samler træet, så det er en samlet masse. Hvis du kigger på en MDF plade, vil det være som at se savsmuld, som er presset sammen. Nu skal massen renses og bindes ordentligt sammen. Træspånerne bliver som regel bundet af lim. Når det er lykkedes at binde træet sammen, hælder man træmassen ud i et metalnet, hvor efter vandet suges ud af træet. Nu skal træet tørres, hvor efter den kan skæres ud til plader. Det er efter denne proces, MDF bliver lavet.

Når fiberpladerne er færdige i produktionen, bliver de i langt de fleste tilfælde efterbehandlet. Det er både for at give dem en bedre holdbarhed, men de bliver også gjort pænere. Mange plader bliver behandlet med olie, mens nogle bliver beklædt med laminat. Der bliver efterbehandlet med mange forskellige ting. Hvad der bruges afhænger meget af, hvad man skal bruge pladerne til.

Hvad kan fiberplader / MDF plader bruges til?

MDF plader bliver oftest brugt til at lave møbler eller andre indretningsartikler med. De kan også bruges i loft eller vægbeklædning. Det er blot vigtigt, at pladerne er i tørre omgivelser. De kan nemlig ikke tåle fugt og vand. Har du planer om et udendørs byggeprojekt, er det altså ikke MDF plader, du skal bruge.

Man bruger ofte fiberplader (særligt MDF plader) som et godt alternativ til spånplader. De er som regel pænere og nemme at arbejde med. Samtidig så fås de i utrolig mange forskellige størrelser. Næsten uanset hvad du ønsker at bruge en MDF plade til, vil du kunne få en passende størrelse. Samtidig er MDF plader og andre fiberplade ikke i den helt høje ende prismæssigt, og derfor bruger mange dem også i byggeprojekterne derhjemme. MDF står i øvrigt for ”Medium Density Fibreboard”. Hvis du vil have mere information så læs med på mdf-plader.dk.

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *